Rapid Alerts

Rapid Alerts

Rapid Alerts:

Opletten met import producten uit China en USA.!

nu ook uit India, UK, Canada, Chili, Finland, Hong Kong, Israël, Oostenrijk, Polen, Portugal, Zuid Afrika en Hongarije.

21/06/2017

Nederland meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het volgende:

    -ongeautoriseerd gebruik van de stof yohimbine in voedingssupplementen afkomstig uit Canada.
    -en ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen uit de Verenigde Staten.

Zweden meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof yohimbine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Verenigd Koninkrijk meldt atropine en scopolamine in gedroogde kruiden (Ruscus aculeatus) uit Bulgarije.​

Hongarije meldt hoge kwik waardes (1,379 mg/kg - ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Spanje meldt ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Epimedium in voedingssupplementen met plantenextracten uit het Verenigd Koninkrijk. 

 

 

06/06/2017

Frankrijk meldt via het Europees Rapid Alert Systeem de volgende zaken:

Polen meldt het volgende:

Finland meldt het volgende:

 

Nederland meldt de aanwezigheid van benzo(a)pyreen (17,2 µg/kg) en PAK’s (som: 196 µg/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit Hong Kong, gedistribueerd via Nederland.
 
Cyprus meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof sibutramine (14,46 mg/item) in voedingssupplementen afkomstig uit China.

 
Spanje meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil in voedingssupplementen met honing afkomstig uit Israël.

 
Duitsland meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil (102,7 mg/item) in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

 
Ierland meldt hoge concentraties vitamine A (tot 4.850 µg/dag) in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

 

09/05/2017

Polen meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof isopropyloctopamine in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, gedistribueerd via Spanje.

 
Frankrijk meldt hoge concentraties zink (31 mg/item) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

 

30/04/2017

Spanje meldt via het Europees Rapid Alert Systeem ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt tadalafil in voedingssupplementen afkomstig uit Portugal.

 
Zweden meldt het ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt oxilofrine in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Tsjechië meldt hoge hoeveelheid aluminium (15760 mg/kg - ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Oostenrijk.

 

10/04/2017

Noorwegen meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de ingrediënten Nelumbo nucifera en Amaranthus cruentus in voedingssupplementen afkomstig uit Zweden en ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt Lotus blad extract (Nelumbo nucifera) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Zweden.

 
Ierland meldt het ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt Arginine nitraat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.
 
Litouwen
 meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof magnesium creatine chelaat in voedingssupplementen afkomstig uit Canada, gedistribueerd via Polen.

 

16/03/2017

Frankrijk meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sildenafil, sildenafil thiono analoog en vardenafil in voedingssupplementen voor mannen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, gedistribueerd via Nederland.

Denemarken meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3-dimethylamylamine (DMAA) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk.
 
Noorwegen
 meld het ongeautoriseerd gebruik van de stof benzocaïne in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Zweden meldt de volgende zaken:

Het Verenigd Koninkrijk meldt het niet declareren van melk als ingrediënt in eiwitpoeder afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd op de markt brengen van een voedingssupplement met de synthetische stof lycopeen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Cyprus.

Spanje meldt het ongeautoriseerd op de markt brengen van diverse voedingssupplementen afkomstig uit Chili.

 

01/03/2017

Zowel Littouwen als Zweden melden via het Europees Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van het Novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en België. NPN heeft vernomen dat in Nederland een sport product met agmatine sulfaat beboet is als ongeautoriseerd novel food.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof koper chelaat in voedingssupplementen afkomstig uit Canada, gedistribueerd via Polen.
 
Polen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof evodiamine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.
 
Nederland meldt het niet declareren van mosterd in voedingssupplementen afkomstig uit Nederland.
 
Italië meldt ongeautoriseerde doorstraling van rode rijst poeder afkomstig uit China
 
Frankrijk meldt ongeautoriseerd genetisch gemodificeerd (Bt 63) organisch rijst proteïne poeder afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

01/02/2017

Littouwen meldt via het Europees Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof 3,3’-diindolylmethane (DIM) in afslankproducten afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Bulgarije.

Letland meldt ongeautoriseerde doorstraling van afslankproducten afkomstig uit de Verenigde Staten.
 
Noorwegen meldt het ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt Salvia miltiorrhiza en het ongeautoriseerd gebruik van het Novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.
 
Slowakije meldt het ongeautoriseerd gebruik van het Novel food ingrediënt Stevia rebaudiana blad afkomstig uit Tsjechië.

 

18/01/2017

Duitsland meldt via het Europees Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof synephrine (31,4 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland. In Nederland is synephrine niet verboden. NPN leden hebben enige tijd geleden veiligheid tot 20 mg/dag onderbouwd.
 
Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof magnesium creatinechelaat in voedingssupplementen voor sporters afkomstig uit Polen.
 
Het Verenigd Koninkrijk meldt de aanwezigheid van salmonella (aanwezig in 25g) in moringablad poeder afkomstig uit Ghana.

 

23/12/2016

Nederland meldt via het Europees Rapid Alert systeem de aanwezigheid van kwik (9,0 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Nederland.

Duitsland meldt de volgende zaken:

Finland meldt het ongeautoriseerd gebruik van het Novel Food ingrediënt Salacia oblonga in afslanksupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

14/12/2016

Duitsland plaatste in het Europese rapid alert systeem (RASFF) een veelheid aan meldingen over ongeautoriseerde en novel food ingrediënten in voedingssupplementen. Het betreft veel meldingen over B2C online verkoop, naar aanleiding van het Europese actieplan voor strengere controle op online verkoop.

 Opvallend zijn diverse meldingen over yohimbe en 1,3-dimethylamylamine (DMAA) in supplementen met diverse herkomst, waaronder uit Nederland. Daarnaast zijn er ook meldingen over verschillende kruiden, hoog cafeïnegehalte, vitamine B6 en aminozuren welke in Nederland niet verboden zijn. 
 
Slowakije meldt te hoge hoeveelheid benzoëzuur (E 210) in voedingssupplementen (4058 mg/l) afkomstig uit Vietnam, gedistribueerd via Oekraïne.
 
Lithouwen meldt ongeautoriseerd novel food creatine-nitraat in supplementen uit Amerika, gedistribueerd via Polen.

 

24/11/2016

Duitsland meldt via het Europees Rapid Alert systeem de volgende zaken:

Slovenië meldt te hoge concentraties citrinine (7.643 µg/kg – ppb) in voedingssupplementen gemaakt van rode gist rijst afkomstig uit Slovenië.
 
Kroatië meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil (0,58 mg/kg –ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Servië.
 
Spanje meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil thiono analoog (thiosildenafil, homosildenafil) in voedingssupplementen (capsules) afkomstig uit Italië.
 
Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen seleniumchelaat, chroomchelaat en potassumchelaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland. Dit zijn niet-toegelaten mineraalverbindingen.

 

07/11/2016

Noorwegen meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het ongeautoriseerd gebruik het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit Zweden en de Verenigde Staten.

 

24/10/2016

Nederland meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof phenethylamine derivaat (67 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Canada. Het betreft een melding van een bedrijf zelf. NPN doet navraag bij NVWA over de status.
 
Duitsland meldt shigatoxin-producerend Escherichia coli (stx2+ / 25g) in organische kruidensupplementen afkomstig uit Duitsland met grondstoffen uit India.
 
Zweden meldt het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit Zweden.
 

Het Verenigd Koninkrijk meldt de afwezigheid van gezondheidscertificaten voor voedingssupplementen die de stof caseïne bevatten, afkomstig uit Turkije.
 
Spanje meldt het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt stevia rebaudiana in stevia poeder, afkomstig uit Frankrijk.

 

22/09/2016

Noorwegen meldt via het Europees Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd op de markt brengen van maca wortel – Lipedioum meyenii en tevens het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit China.

Litouwen meldt ook het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

Slovenië meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sildenafil, sildenafil thiono analogue (thiosildenafil and thiodimethylsildenafil) en dimethylsildenafil in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Letland, Tsjechië en China, gedistribueerd via Estland en Hong Kong.

Nederland meldt het ongeautoriseerd gebruik van fenethylamine derivaten (hordenine: 19 mg/kg - ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Portugal.

Duitsland meldt shiga-toxine producerende Escherichia coli (stx1+ /25g) in organische gerstegras tabletten afkomstig uit Duitsland.

Hongarije meldt te hoge concentraties van de kleurstoffen E 102 - tartrazine (385 mg/kg - ppm) en E 110 - Sunset Yellow FCF (143 mg/kg - ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Tsjechië, gedistribueerd via Slowakije.

 

24/08/2016

Nederland en Duitsland melden via het Europees Rapid Alerts Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3-dimethylamylamine (DMAA) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenig

Nederland meldt daarnaast een te hoge dosering van benzo(a)pyreen (12.6 µg/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en een te hoge dosering van lood (11 mg/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit China.

Frankrijk meldt een te hoge dosering vitamine B6 (9.76g/ 100g, komt ongeveer overeen met 100 mg per tablet) in vitamine B supplementen afkomstig uit Hongarije en het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten (via België).

Het Verenigd Koninde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

krijk meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof Acacia rigidula in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Denemarken meldt een hoge dosering van vitamine D3 (400000 µg/100g) in vitamine D druppels voor kinderen.

 

02/08/2016

Duitsland meldt via het Europees Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3 dimethylamylamine (DMAA) (4,3 g/kg) en hoge concentraties cafeïne (14,9 g/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk.

Ierland meldt het volgende:

    Hoge concentratie vitamine D (D3: 125 µg/item) in vitamine D3 voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk.
    Ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Polen, via Nederland en via het Verenigd Koninkrijk.


Frankrijk meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil thiono analoog (desmethylcarbodenafil en dithiodesmethylcarbodenafil) in voedingssupplementen afkomstig uit Estland.

Nederland meldt ontbrekende allergeenvermelding van weekdieren op voedingssupplementen afkomstig uit Nederland.

Polen meldt te hoge concentraties van de kleurstof E 104 - Chinolinegeel (14,9 mg/l) in voedingssupplementen voor spierversterking afkomstig uit Polen.

 

12/07/2016

Cyprus meldt via het Europees rapid alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sibutramine (0,053 mg/item) en fenolftaleïne (5,1 mg/item) in dietary capsules afkomstig uit China. En het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sildenafil (0,38 mg/item) en fenolftaleïne (0,28 mg/item) in voedingssupplementen eveneens afkomstig uit China. 

 

05/07/2016

Polen meldt via het Europees rapid alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de novel food ingrediënten Rauwfolia vomitoria wortelextract en citrulline aspartaat en ongeautoriseerd gebruik van de stof Phenetylamine derative (hordenine en N-methyl L-tyramine HCl) in voedingssupplementen met caffeïne afkomstig uit de Verenigde Staten.

Estland meldt te hoge concentratie vitamine D (125 µg/capsule) in vitamine D3 supplementen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Hongarije meldt het ongeautoriseerd gebruik van het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Eurycoma longifolia en het ongeautoriseerd gebruik van de stof 3,3’-diindolylmethane (DIM) in sportvoeding, afkomstig uit Nederland.

Noorwegen
 meldt het ongeautoriseerd gebruik van het ingrediënt Centella asiatica, het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Rauwfolia canescens in voedingssupplementen (spierversterkers) afkomstig uit de Verenigde Staten

 

13/06/2016

Hongarije meldt via het Europees Rapid Alerts Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sildenafil, sildenafil thiono analoog en tadalafil in voedingssupplementen voor mannen afkomstig uit China, gedistribueerd via Roemenië.

Polen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de novel food ingrediënten agmatine sulfaat in voedingssupplementen in diverse smaken afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

24/05/2016

Noorwegen meldt via het Europees Rapid Alerts Systeem ongeautoriseerd gebruik van vetverbrandingssupplementen met yohimbe afkomstig uit Duitsland.

Italië meldt te hoge gehaltes aan citrinine (9745,3 µg/kg - ppb) in rode gist rijst preparten uit China.

Duitsland meldt hoge hoeveelheden lood (19,1 mg/kg – ppm) in supplementen afkomstig uit Nederland. En Duitsland meldt zeer hoge hoeveelheid zink (133.583 mg/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Litouwen en Polen melden ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt agmatine sulfaat in voedingssupplementen afkomstig uit Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Polen.

Malta meldt ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt stevia rebaudiana in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Polen meldt ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Paulownia extract in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten. En Polen meldt ongeautoriseerd gebruik van octopamine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten en gedistribueerd via Duitsland.

 

28/04/2016

Frankrijk meldt via het Europees Rapid Alerts Systeem het risico op overdosering met nicotinezuur (1,372 g/100g) na inname van voedingssupplementen afkomstig uit Hongarije.

Het Verenigd Koninkrijk meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3 dimethylamylamine (DMAA) in voedingssupplementen afkomstig uit Nederland.

Hongarije meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil (146,3 mg/item) in voedingssupplementen afkomstig uit China, gedistribueerd via Roemenië.

 

07/04/2016

Zweden meldt via het Europees Rapid Alerts Systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil (43,2 mg/item) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Spanje meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof sibutramine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

21/03/2016

Zowel Noorwegen als Spanje melden via het Europese Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stof Yohimbe (0,2 mg/item) in voedingssupplementen, afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Zweden.

Letland meldt ongeautoriseerde doorstraling van voedingssupplementen afkomstig uit Rusland.

Noorwegen meldt te hoge concentraties cafeïne (tot 670 mg per dosering) in voedingssupplementen in poedervorm.

Luxemburg meldt ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Tabebuia impetiginosa (bast), afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

03/03/2016

Noorwegen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof Yohimbe en het niet correct labelen van voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Zweden.

Duitsland meldt via het Europese Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de novel food ingrediënten Evodia rutaecarpa in voedingssupplementen afkomstig uit Luxemburg.

Duitsland meldt ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3 dimethylbutylamine (nor-DMAA) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

 

12/02/2016

Slowakije meldt de aanwezigheid van lood (7,20 mg/kg – ppm) in valeriaan (Valeriana officinalis) capsules afkomstig uit Hongarije.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen boronchelaat en bis(picolinaat) oxo vanadium in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk.

Zweden meldt ongeautoriseerde aanwezigheid van de stof ephedrine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

Nederland meldt te hoog gehalte aan benzo(a)pyreen (22,1 mcg/kg – ppb) in groene thee extract uit de Verenigde Staten.

 

21/01/2016

Duitsland meldt via het Europese Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de volgende novel food ingrediënten:

    Bauhinia purpurea in supplementen uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Hongarije
    Cirsium oligophyllum in supplementen uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Hongarije
    Agmatine sulphate in supplementen afkomstig uit Slovenië en Luxemburg en de Verenigde Staten
    Norcoclaurine in supplementen uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland


Polen meldt het ongeautoriseerd gebruik van het novel food ingrediënt Aegeline in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Portugal meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof Vanadium in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof Phenethylamine (beta-methylphenethylamine) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Polen.

Nederland meldt de aanwezigheid van lood (4,09 mg/kg – ppm) in spirulina tabletten afkomstig uit Hongarije.

 

03/12/2015

Frankrijk meldt via het Europees rapid alert systeem het risico op overdosering met nicotinezuur (1.528 mg/kg – ppm) door consumeren van voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

Luxemburg meldt te hoge dosering vitamine D (2.500% van de NRV’s – 125 mcg) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

16/10/2015

Duitsland meldt via het Europees Rapid Alert Systeem aanwezigheid van salmonella in supplementen (poeder en capsules) met moringaleaf uit India.

Zweden meldt aanwezigheid van kwik (5.4 mg/kg) in voedingssupplementen afkomstig uit India, gedistribueerd via Verenigd Koninkrijk.

28/09/2015

Slovenië meldt via het Europees Rapid Alert Systeem:

    De aanwezigheid van kwik (1,83; 0,21 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit India
    Hoge concentraties lood (4,68 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit India

Tsjechië meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil (18,8; 32,7 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit China.

 

29/04/2015

België meldt via het Europees Rapid Alerts Systeem te hoge concentraties kwik (0,14 mg/kg – ppm en 1,37 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Duitsland en Nederland (gedistribueerd via India). Tevens meldt zij te hoge concentraties lood (43,8 mg/kg – ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit India.

Frankrijk meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof sildenafil thiono analoog (dithiodesmethylcarbodenafil, desmethylcarbodenafil en carbodenafil) in voedingssupplementen afkomstig uit Letland, gedistribueerd via Portugal.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen zink aminozuurchelaat (3 mg), selenium aminozuurchelaat (0,025 mg), koper aminozuurchelaat (0,025 mg) mangaan aminozuurchelaat (0,5 mg/item) en chroom dinicotinaat glycinaat (20 mg) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Letland. Dit zijn niet-toegelaten mineraalverbindingen.

Ierland meldt het niet correct labelen van voedingssupplementen afkomstig uit Hongarije.

 

13-04-2015

Zweden meldt via het Europees Rapid Alert systeem te hoge concentraties vitamine D (125 µg/capsule) in vitamine D3 & K2 supplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

25-03-2015

Duitsland meldt via het Europees Rapid Alert Systeem het gebruik van vanadium in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.
Vanadium is een niet toegelaten mineraal.

Noorwegen meldt te hoge concentraties vitamine A (12.500 µg/capsule) en vitamine D (175 µg/capsule en 125 µg/capsule) in voedingssupplementen afkomstig uit Zweden.

 

19-02-2015

Noorwegen meldt via het Europese Rapid Alert systeem de volgende zaken:

    Te hoge concentratie vitamine D (D3: 125 µg) in voedingssupplementen afkomstig uit Zweden.
    Te hoge concentratie vitamine A (50 mg) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Zweden.
    Ongeautoriseerd gebruik van de stof magnesiumaspartaat in voedingssupplementen afkomstig uit China, gedistribueerd via Zweden.

Duitsland meldt via het systeem het ongeautoriseerd gebruik van het Novel Foodingrediënt aegeline in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via Nederland.

 

15-01-2015

Polen maakt via het Europese Rapid Alert systeem de volgende meldingen: ongeautoriseerd gebruik van de stoffen sildenafil thiono analoog en dimethylsildenafil in voedingssupplementen afkomstig uit Polen.

Ongeautoriseerd gebruik van de stoffen methylsynephrine (in Nederland nu niet verboden), phenethylamine en phenethylamine derivative (beta-methylphenethylamine) in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk.

Ongeautoriseerd gebruik van het Novel Food ingrediënt Epimedium in voedingssupplementen, waarvan de herkomst onbekend is.

 

17-12-2014

Italië meldt via het Europese Rapid Alert systeem het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen vardenafil en sildenafil thiono analoog (1,4; 1,5; 2,25 %) in voedingssupplementen afkomstig uit China, gedistribueerd via Spanje.

Tsjechië meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof tetrahydrocanabinol (THC) (0,101 mg/kg – ppm en 4,97 mg/kg - ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Polen.

Duitsland meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof 1,3 dimethylamylamine (DMAA) in voedingssupplementen afkomstig uit Zuid Afrika.

Portugal meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stoffen vanadium, selenium aminozuur chelaat en molybdenum chelaat in voedingssupplementen voor zwangere vrouwen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Estland meldt de het ongeautoriseerd gebruik van E 216 - propyl p-hydroxybenzoate en E 218 - methyl-p-hydroxybenzoate in voedingssupplementen afkomstig uit India.

Zweden meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof synephrine in pre-workout supplementen afkomstig uit de Verenigde Staten. In Nederland is deze stof niet toegestaan voor topsporters, i.v.m. een positieve dopingtest.
 

03-11-2014

België meldt via het Europese Rapid Alert systeem de aanwezigheid van hoge concentraties arseen (43 mg/kg –ppm) in voedingssupplementen afkomstig uit Frankrijk.

Portugal meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof molybdeenchelaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit is een niet-toegelaten mineraalverbinding.

 

13-10-2014

Nederland meldt via het Europese Rapid Alert systeem supplementen met de verboden stof DMAA, afkomstig uit Canada.

Zweden maakt melding van te hoge concentraties kwik in voedingssupplementen afkomstig uit Hong Kong, via Nederland.

Lithouwen meldt de aanwezigheid van magnesiumaspartaat in voedingssupplementen, een mineraalverbinding die niet is toegestaan.

 

2-06-2014:

Duitsland maakt via het Europese Rapid Alert systeem melding van ongeautoriseerd gebruik van de volgende stoffen: yohimbe, DMAA, synephrine (in Nederland nu niet verboden), methylsynephrine (in Nederland nu niet verboden). Allen afkomstig uit de Verenigde Staten.

Littouwen, Finland en Noorwegen melden het gebruik van de niet toegelaten verbinding magnesium aspartaat in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, Zweden en Noorwegen.

Littouwen meldt het ongeautoriseerd gebruik van de stof vinpocetine in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten, gedistribueerd via het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië.

Tsjechië meldt het ongeautoriseerd gebruik van het Novel Foodingrediënt zeoliet in voedingssupplementen afkomstig uit de Verenigde Staten.

 

14-05-2014:

Litouwen meldt via het Europese Rapid Alert systeem het gebruik van niet-toegelaten vitamine- en mineraalverbindingen in voedingssupplementen afkomstig uit China en de Verenigde Staten, waaronder de chelaat-verbindingen.